Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā no 11.novembra līdz 15.novembrim notika pirmā tikšanās Nordplus projektā NPJR – 2024/10233 “Iepazīsti Baltijas valstu virtuvi”. Šajā tikšanās reizē piedalījās pavāru audzēkņi un skolotāji no Mažeiku Politehniskās skolas (Lietuva) un Viljandes profesionālās izglītības centra (Igaunija). Pirmajā dienā projekta dalībnieki iepazinās ar skolu un apmeklēja Skrīveru Pārtikas kombinātu, kur varēja paši ietīt gardās gotiņas, kā arī devās uz radošo studiju Radada, kur sietspiedes tehnikā apgleznoja maisiņus.
Otrdien un trešdien projekta dalībnieki darbojās kopā ar mūsu skolas pavāriem virtuvē. Pavāru skolotājas Dzintras Cišas vadībā tika gatavoti vairāk ne kā divdesmit gardi latviešu nacionālie ēdieni – sklandrauši, koča, rupjmaizes kārtojums, pupiņu plācenīši, biešu kēkss un daudzi citi. Paralēli ēdienu gatavošanai notika arī ēdienu fotografēšana, lai projekta noslēgumā varētu izveidot recepšu grāmatu, kurā ietverti tiks visu 3 Baltijas valstu nacionālie ēdieni. Trešdienas pēcpusdienā visi projekta dalībnieki ne tikai degustēja, bet skolotāja Jāņa Cielava vadībā devās latviešu tradicionālo deju ritmos, kā arī veldzējās skaistajās latviešu dziesmās.
Ceturtdien visi dalībnieki kopā iepazina vienu no lielākajiem sēklas ražotājiem Latvijā – Z/S “Kotiņi”. Nelielajā ekskursijā bija iespēja izprast gan saimniecības darbību, gan specifiku. Skaists mirklis bija Rekovas dzirnavās, kur ne tikai varēja baudīt autentisko dzirnavu dizainu, bet arī degustēt ēdienus no Z/S “Kotiņu” produkcijas, kā piemēram – grūbu – tomātu zupu, pašceptu maizīti ar humosu, pupu un zirņu kotletes, pērļu grūbu saldēdienu un kaņepju tēju.
Pēc tam visi devās uz Madonu, kur bija iespēja iepazīsties ar koku vilnas meistara R. Toča interesanto stāstījumu par vilnas iegūšanu (no nātrēm, dadžiem, ugunspuķēm, niedrēm, kārkliem, kļavas, ābeles, pīlādža, apses, ozola u.c.), vilnas ārstnieciskajām īpašībām un dažādu izstrādājumu tapšanu. Noslēgumā bija iespēja degustēt zīļu kafiju.
Noslēguma dienā projekta dalībnieki galdnieku skolotāja Jāņa Madžuļa vadībā izgatavoja tējas krūzīšu paliknīšus, kuru dizainus varēja paši izvēlēties.
Ar nepacietību gaidām nākamo tikšanās Lietuvā un Igaunijā, kur varēs iepazīties ar lietuviešu un igauņu nacionālo virtuvi.
Milzīgs paldies mūsu pavāru skolotājai Dzintrai Cišai par ieguldīto darbu, lai projekta dalībnieki varētu iepazīt latviešu nacionālo virtuvi, kā arī mūsu 2.un3.kursa pavāru audzēkņiem par iesaisti projektā!
Jaunceltnes iela 21, Aizkraukle, Latvija, LV-5101
Telefons: +371-65121035