No 31.marta līdz 4.aprīlim notika Nordplus projekta NPJR – 2024/10233 “Iepazīsti Baltijas valstu nacionālo virtuvi ” trešā tikšanās – Igaunijā, Vīlandes profesionālajā izglītības centrā. Kopā ar Latvijas komandu – 3.kursa audzēknēm Kitiju Troškinu, Katrīnu Pavlovu, Megiju Antanoviču, Evu Mednei, pavāru skolotāju Dzintru Cišu un projektu vadītāju Initu Šali bija arī komanda no Lietuvas, Mažeiku politehniskās skolas.
Pirmajā dienā iepazināmies ar Vīlandes skolas īstenotajām programmām.
Nākamajā dienā devāmies iepazīt Mulgimā kultūrvēsturisko reģionu – apskatījām Karksi senā ieleja un Ordeņa pilsdrupas, apmeklējām Karu kombučas jeb tējas sēnes ar dažādām garšām dzērienu ražotni. Pēc tam devāmies uz Mulgi alus darītavu un Pajumā fermu, kur ražo ļoti gardus piena produktus.
Trešajā un ceturtajā dienā igauņu skolotāju un audzēkņu vadībā projekta dalībnieki gatavoja igauņu nacionālos ēdienus. Kopumā tika pagatavoti un nodegustēti 29 ēdieni.
Pēdējā dienā mēs piedalījāmies meistarklasē, kur izgatavojām koka trauciņu. Pēc tam saņēmām sertifikātus par dalību projektā.
Nedēļas brīvajos brīžos iepazinām skaisto Vīlandes pilsētu, kura atrodas skaitā Vīlandes ezera krastā, un glabā iespaidīgas Livonijas ordeņa pilsdrupas. Tuvumā esošā ezera skaistās ainavas un koka arhitektūra Vīlandi padara par iemīļotu vietu gan dabas, gan kultūras mīļotājiem.
Šī nedēļa bija iespaidiem bagāta. Mūs viesmīlīgi uzņēma visa Vīlandes skolas komanda. Milzīgs paldies pavāru skolotājiem par ieguldīto darbu. Esam iemācījušies pagatavot igauņu nacionālos ēdienus, izprast igauņu nacionālās virtuves īpatnības, kā arī iepazinuši nacionālo kultūru.
Lai arī visas trīs projektā plānotās tikšanās reizes ir noslēgušās, projekts vēl nebeidzas. Tagad ir jāķeras klāt recepšu grāmatas sagatavošanai, kur tiks apkopotas visu 3 Baltijas valstu nacionālo ēdienu receptes.
Jaunceltnes iela 21, Aizkraukle, Latvija, LV-5101
Telefons: +371-65121035