Meistara diena sadarbībā ar biedrību “Siera klubs”
2018. gada 9. oktobrī AizkrauklesProfesionālajā vidusskolā norisinājās biedrības „Siera klubs” organizētā „Meistara diena” topošajiem pavāriem. Pasākums bija ļoti bagātīgs ar informāciju: pirmajā daļā „Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova iepazīstināja ar biedrības „Siera klubs” darbu un uzaicināja uzmanīgi un līdz galam noskatīties dokumentālo filmu „Mūžīgais piens”. Uzmanīgam skatītājam bija iespēja ielūkoties Latvijas lielākajās piena govju fermās, iepazīties ar siera ražotājiem, kā arī iemācīties pagatavot siera uzkodas un siera plati.
Pēc filmas noskatīšanās visi, ieklausījās ZS „Vecsiljāņi” „Ievas siera” veidotājas, siera ceha vadītājas Ievas Midegas stāstā, kā top siers no svaigi slaukta piena.
„Meistara dienas” teorētiskajā daļā piedalījās Kokneses novada mājražotājs Ģirts Ločmelis un iepazīstināja ar saviem ražotajiem ogu un dārzeņu pulveriem, kurus var izmantot krāsas un garšas pastiprināšanai kopā ar piena produktiem.
Pirmās daļas noslēgumā visi topošie pavāri uzmanīgi uzklausīja Latvijas Biškopības biedrības Aizkraukles novada konsultantes Guntas Otto stāstījumu par medus daudzveidību, medus ķīmiskajā sastāvā esošajām vielām un to ietekmi uz cilvēka organismu, kā arī medus saderību ar sieru.
Pasākuma otrajā daļā visus pārsteidza biedrības „Siera klubs” sarūpētais, ļoti ļoti bagātīgais siera un gardu siera uzkodu degustācijas galds. Un tad lieliskais pavārs Nauris Salenieks visus apbūra ar patieso, iedvesmojošo stāstījumu par pavāra profesiju. „Meistara dienas” noslēgumā Nauris Salenieks piedāvāja degustēt dienas laikā kopā ar mūsu skolas topošajiem pavāriem pagatavotos ēdienus: pašu rokām pagatavoto miltu klimpu piena zupu, īpaši gardo ķirbju krēmzupu, krāsaino tomātu un siera uzkodu un pamatēdienā piedāvāja nogaršot pērļu grūbu biezputru ar zandarta gabaliņiem. Desertā visus pārsteidza ar karamelizēti ananāsi pārlieti ar zemeņu mērci. Meistarklases noslēgumā jaunais pavārs Nauris Salenieks paskaidroja, ka, protams, visos ēdienos bagātīgi tika izmantots siers, tas priecēja ēdienu degustētājus un radīja lielāku ieinteresētību par sieru.
Aizkraukles Profesionālās vidusskolas vairāk kā simts jaunieši, kuri piedalījās „Meistara dienas” aktivitātēs, ieguva daudz informācijas un izteica labas atsauksmes par iespēju paplašināt savu redzes loku par siera daudzveidību un tā izmantošanas iespējām, kā arī apgūt prasmes siera ēdienu gatavošanā. Simtkārtīgs PALDIES biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētājai Vandai Davidanovai!
Aizkraukles PV
direktora vietniece
Velta Narkevičina