Meistarklases skolēniem
18.septembrī mūsu skolā viesojās Salas novada Biržu pamatskolas 7.-9. klašu skolēni, lai iepazītos ar skolu un skolā apgūstamajām profesijām – piedaloties kokapstrādes un ēdināšanas pakalpojumu meistarklasēs.
Biržu skolas skolēni iepazinās ar plašajiem skolas mācību kabinetiem un zālēm. Pakavējās skolas auditoriju tipa kabinetā. Iepazinās ar Latvijas Lauku konsultāciju centra Jēkabpils biroja uzņēmējdarbības konsultantes Anitas Putkas sniegto informāciju par uzņēmējdarbības iespējām Latvijas laukos. Jaunieši tika aicināti aizdomāties cik ļoti svarīgi ir strādāt savā dzimtajā pusē un ieklausīties izvēlēties savu nākotnes profesiju, lai atgrieztos laukos.
Skolā zēni un meitenes iepazinās ar automehāniķu mācību servisu – iekārtām un ceturtā kursa puišu praktisko darbošanos auto riepu montāžā, ielūkojās, ieklausījās un varēja arī sasmaržot metinātāju profesiju. Uzzināja, ka Skolā iespējams iegūt vidējo profesionālo izglītību automehāniķa, būvizstrādājumu galdnieka, būvniecības un ceļu būves mašīnu tehniķa, pavāra, klientu apkalpošanas speciālista, un galdnieka, metinātāja un konditora profesijās. Pieaugušajiem ir iespēja apgūt papildus profesiju bez vecuma ierobežojuma un iepriekšējās izglītības.
Kad skola bija apskatīta, skolēni sadalījās grupās, lai darbotos praktiskās meistarklasēs: zēni izgatavotu koka izstrādājumus – taburetes, bet meitenes pagatavoja dārzeņu čipsus un degustēja veselīgus kokteiļus.
Liela aktivitāte bija vērojama galdniecības darbnīcās, kur zēni aktīvi darbojās ar kokapstrādes portatīvajiem instrumentiem: zāģi, frēzi un slīpmašīnām. Pēc detaļu veiksmīgas apstrādes veica taburetes montāžu. Meistarklases rezultātā puiši aizveda savai skolai četrus pašu rokām izgatavotas taburetes un daudz prieka par praktisko darbošanos.
Topošā ēdienu gatavošanas speciāliste Madara un skolotāja Dzintra kopā ar Biržu pamatskolas meitenēm iepazinās ar saldo kartupeli, veica tā pirmapstrādi un smalki sagrieza. Gatavoja saldā kartupeļa čipsus – vārot fritējamā traukā. Darba procesā 3. e kursa audzēkne Madara pastāstīja, ka mācās par pavāri un lepojās par skolas piedāvāto iespēju iegūt pieredzi ārzemēs Erasmus+ projektā. Pēc labi padarīta darba bija iespējams nogaršot saldā kartupeļa un galda bietes čipsus. Secinājums – skolēniem labāk garšoja saldais kartupelis. Aktivitātes noslēgumā degustēja veselīgus kokteiļus, kuriem bija jāuzmin sastāvdaļas.